Waarom meer vrouwen moeten worden ingezet op sleutelposities in de PV-sector
12.03.2024 Anne Agterbos

Afgelopen vrijdag 8 maart was het internationale vrouwendag. Op deze dag worden de stappen benadrukt die moeten worden genomen om gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bereiken. En ook in de PV-industrie is er nog werk aan de winkel.
De PV-sector is de grootste werkgever binnen het hernieuwbare energiedomein. Het Klimaatakkoord van Parijs verwacht dat de sector wereldwijd 14 miljoen banen voorziet in 2030. Het aandeel van vrouwen in fulltime posities is momenteel 40 procent. En mooi aantal vindt Carmen Madrid, oprichter van de Women In Solar Europe (WISEu Network).
Waar Madrid zich echter zorgen om maakt is de functies die deze vrouwen bekleden. 58 procent van de vrouwen werkt in een administratieve positie. Vrouwen worden niet voldoende gerepresenteerd in technische posities. Daarnaast worden slechts 13 procent van de senior management posities door vrouwen bekleedt.
“Gendergelijkheid is niet alleen een intrinsiek mensenrecht en een kernontwikkelingsdoel, maar ook een instrument voor ontwikkeling. Het verhoogt de productiviteit en verbetert het welzijn, terwijl het solide en positieve effecten heeft op het BBP per hoofd van de bevolking. Desondanks worden vrouwen nog vaak genegeerd, ondergewaardeerd of onbetaald, wat hen ervan weerhoudt dynamische economische deelnemers te worden”, zo luidt het IRENA-rapport Solar PV: A Gender Perspective.
Als de zonne-energiebranche geen genderperspectief opneemt om meer vrouwen op te nemen, loopt de industrie het risico een talentenpool uit te sluiten die essentieel is voor haar groei. Het ondermijnt ook de kansen om de werkomgeving voor alle werknemers te verbeteren, aangezien het hebben van meer vrouwen op de werkplek bewezen is de organisatiecultuur te verbeteren, resulterend in een betere betrokkenheid van werknemers.
Daarnaast laat het onderzoek Diversity wins: How inclusion matters onder duizend bedrijven in vijftien verschillende landen zien dat diversiteit meer winst oplevert. Bedrijven die het beste scoren op het gebied van genderdiversiteit (de bovenste 25 procent) hebben 25 procent meer kans om bovengemiddelde winstgevendheid te hebben dan bedrijven het slechts scoren op dit gebied. In 2019 presteerden bedrijven in het eerste kwartiel 36 procent beter op het gebied van winstgevendheid dan die in het vierde kwartiel.
De cijfers liegen er niet om: bedrijven waar vrouwen tenminste 15 procent van senior management posities bekleden zijn 50 procent winstgevender dan bedrijven waar vrouwen minder dan 10 procent van deze posities bekleden. Ook genereren meer inclusieve organisaties 2,3 keer meer cashflow per werknemer en behalen ze 1,4 keer meer winst. De uitleg is simpel volgens Madrid: “Meer diversiteit zorgt voor verschillende perspectieven en het vermijden van blinde vlekken. Een homogene mentaliteit kan dit niet bieden.”
Het verbeteren van de vertegenwoordiging van vrouwen in zonne-PV moet deel uitmaken van een breder doel: het diversifiëren van de gehele beroepsbevolking zodat het de visie, talenten en vaardigheden van iedereen omvat. Dit betekent niet alleen vrouwen, maar ook alle andere minderheidsgroepen.
Barrières
Hoewel het doel duidelijk is, zorgen interne en externe barrières voor terughoudendheid bij vrouwen. Vrouwen staan voor uitdagingen bij de toetreding, het behoud en de vooruitgang in de PV-werkgelegenheid. De meest prominente barrières zijn percepties van genderrollen, gebrek aan eerlijke en transparante beleidsmaatregelen, en culturele en sociale normen die gedrag vormen.
Madrid vertelt: “Extern worden vrouwen geconfronteerd met structurele belemmeringen die voortkomen uit maatschappelijke normen en regelgeving, zoals zwangerschapsverlof en kinderopvang. Daarnaast kunnen organisaties beperkingen opleggen door hun werkcultuur waardoor toegang van vrouwen tot loopbaanontwikkeling wordt belemmerd.”
“Intern worden vrouwen geconfronteerd met stereotypen en persoonlijke verwachtingen die hun zelfbeeld en professionele ambities kunnen beïnvloeden. Om deze barrières te overwinnen, moeten organisaties werken aan het doorbreken van vooroordelen en het creëren van een omgeving van psychologische veiligheid, waar zowel vrouwen als minderheden zich gewaardeerd en ondersteund voelen. De industrie moet zich als geheel inzetten voor inclusiviteit en diversiteit”, aldus Madrid.
Maatregelen om barrières weg te nemen zijn cruciaal. Het aanpakken van dit soort complexe problemen vereist bewustmaking van gender, verbetering van nationale beleidsmaatregelen en het wegnemen van beperkende wetten, het opstellen van betere werkpraktijken, en het opzetten van netwerken en systemen ter ondersteuning van training en mentorschap.
Om die reden organiseert WISEu tijdens Solar Solutions Amsterdam op 20 maart een netwerkbijeenkomst voor vrouwen. Tijdens de workshops komen verschillende vrouwelijke CEO’s aan het woord en wordt er gesproken over problemen waar vrouwen tegenaan lopen rondom leiderschap en inclusief management.