Zon op dak wordt de Europese standaard vanaf 2026

08.12.2023 Jan de Wit

Zon op dak wordt de Europese standaard vanaf 2026

Onderhandelaars van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een standaard voor zonnepanelen op daken. Vanaf 2026 zullen alle nieuwe openbare en commerciële gebouwen met zonne-energie-installaties moeten worden gebouwd. Vanaf 2027 gaat dit ook voor niet-residentiële gebouwen gelden en vanaf 2029 voor alle nieuwe woningen.

In alle Europese lidstaten wordt het vanaf 2026 verplicht om nieuwe openbare en commerciële gebouwen te bouwen met zonne-energie-installaties. De maatregel werd geïntroduceerd door de Europese Commissie als antwoord op de energiecrisis en wordt nu werkelijkheid. De maatregel gaat ook gelden voor niet-residentiële gebouwen (vanaf 2027) en alle nieuwe woningen (vanaf 2029).

“Naast het stimuleren van de inzet van zonne-energie in alle gebouwsegmenten, zal de maatregel de efficiënte integratie van zonnepanelen in bouwprocessen versterken. Zo worden dakconstructies straks altijd gecombineerd met zonne-energie-installaties, waardoor de kosten omlaag gaan en we het beperkte bestaande personeelsbestand zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten”, aldus Jan Osenberg, beleidsadviseur bij SolarPower Europe.

“De implementatie van de richtlijn moet nu zorgen voor een effectieve integratie in bouwpraktijken en bouwvereisten, en een makkelijkere toegang voor particulieren tot financiële ondersteuning voor met name innovatieve oplossingen zoals zonne-energie op de gevels van het gebouw.”