Zonnepanelen beter verzekerbaar maken met onbrandbare dakcoating

22.03.2024 Evelien Schreurs

Zonnepanelen beter verzekerbaar maken met onbrandbare dakcoating
©AllShield

Een probleem waar bedrijven tegenaanlopen bij het aanschaffen van zonnepanelen is het verzekeren van hun pand. Verzekeraars zijn terughoudend om bedrijfspanden met zonnepanelen te verzekeren, want áls er brand ontstaat kan de schade enorm zijn. Een onbrandbare dakcoating kan dan uitkomst bieden.

“Stel je loopt door een bos waar zes maanden de zon op geschenen heeft, het is helemaal droog en je gooit je sigaret in de bladeren, dan gaat het bos in de fik. Dat is het geval bij normale dakbedekking”, vertelt Olivier Langejan. “Maar met onze coating is het alsof je niet in het bos, maar op de Drunense duinen loopt. Daar ligt allemaal zand tussen de bomen, dus als je dan die sigaret weggooit, is die sigaret ook het enige wat brandt.”

Olivier Langejan is architect en sinds vorig jaar werkzaam bij AllShield Coatings. Dit bedrijf ontwikkelde een beschermende, onbrandbare coating, vertelt Langejan. “Ongeveer tien jaar geleden is deze coating bedacht als een beschermingscoating voor bouwmateriaal. Vooral voor staal en hout, niet eens zozeer voor dakbedekking, logisch want we waren toen nog helemaal niet zo bezig met brandveiligheid van daken.” 

Klein risico, maar grote impact
Ondertussen is die brandbaarheid van daken – bijvoorbeeld voor bedrijfspanden met zonnepanelen – wel degelijk een belangrijk thema. Want hoewel de kans statistisch gezien heel klein is dat een brand ontstaat door zonnepanelen, kunnen ze een brand wel verergeren, vertelt Langejan.

Er ontstaat dus niet vaak brand door zonnepanelen, maar als het gebeurt komt dat meestal door een fout in de installatie waardoor kortsluiting ontstaat. Volgens Langejan zit het gevaar dan ook niet zozeer in de zonnepanelen, maar zijn het vooral de dakbedekking en onderliggend isolatiemateriaal, die een bovendakse brand gevaarlijk maken.

Maar áls er eenmaal brand is in een bedrijfspand, kan de schade enorm zijn, volgens Langejan. “Want een gebouw waar brand is, daar is de schade niet alleen het gebouw zelf. Maar er staat een bedrijf daaronder wat functioneert, wat orders uit heeft staan, machines en een voorraad heeft staan en mensen die niet aan het werk kunnen. Dus de bijkomende schade van een dakbrand is gigantisch.”

Daarom zijn verzekeraars op zoek naar manieren om de potentiële schade van zonnepaneelsystemen te kunnen dekken. Om de risico’s te beperken en zonnepanelen op bedrijfsdaken toch verzekerbaar te maken, kan een dak-coating uitkomst bieden, vertelt Langejan. “We zien nu dat er bedrijven zijn die zonnepanelen hebben geplaatst, en van de verzekeraar te horen krijgen ‘AllShield eronder, of we trekken onze dekking terug’.”

Door een beschermende coating aan te brengen op het dak, zal een dakbrand dus beperkt blijven tot datgene wat in de brand is gevlogen. Zo’n brand is een stuk kleiner, omdat het vuur zich door de onbrandbare coating niet verder kan verspreiden, vertelt Langejan.

Mineralen coating zo sterk als cement
De coating van AllShield is vergelijkbaar met een soort natuursteen, vertelt Langejan. “Het unieke van deze coating is dat het in principe dezelfde bescherming biedt als cement. Maar van cement kan je geen dunne laag maken, want dan brokkelt het af. En wij zijn in staat om een beschermende laag te maken van 2 of 3 millimeter dik.”

Als je een dakcoating aanbrengt om je bedrijfspand te beschermen, loopt de terugverdientijd van de zonnepanelen iets op, maar dat is volgens Langejan te overzien. “Ondertussen hebben zonnepanelen een terugverdientijd van ongeveer 5,5 jaar. Als je AllShield eronder legt heb je een terugverdientijd tussen de zeven en acht jaar. Wat ten opzichte van een paar jaar geleden een gigantische verbetering is. Belangrijk om te beseffen is dat het niet zozeer in de terugverdientijd van die coating ten opzichte van de zonnepanelen zit, het zit hem in de waarde van het pand over dertig tot vijftig jaar.”

Robot Suske gaat het dak op
Voorwaarde voor een coating van AllShield is dat het dak waterdicht is, en het moet het extra gewicht van 6 kilogram per vierkante meter kunnen dragen. Voor de meeste bedrijfsdaken in Nederland is dat al het geval. Als aan die randvoorwaarden is voldaan, wordt het dak schoongemaakt en kan de coating worden aangebracht. Voor het aanbrengen van de coating zijn twee methodes: met robot Suske of handmatig door een team het dak op te sturen.

De robot kan alleen worden ingezet bij grotere platte daken met een drukvaste isolatie en een goed draagvermogen. Anders moet het ‘handmatig’ worden gedaan, vertelt Langejan. “We moeten het aanbrengen onder dezelfde condities als dakdekkers. Dus het dak moet droog zijn, als het regent dan stoppen we. De coating is binnen dertig minuten droog, dus we kunnen doorgaan tot de regen begint. Maar als het hard waait, hagelt of vriest kunnen we niet op het dak werken.”

In principe is de coating bedoeld voor grotere bedrijfspanden, en niet voor woningen. Dit komt omdat huizen over het algemeen minder dan vijftig zonnepanelen hebben, en daarmee ook andere verzekeringseisen hebben. Volgens Langejan zit er wel potentie in het beschermen van huizen met in-daksystemen, omdat die een relatief grotere kans hebben op brand. Naast bedrijfsdaken verwacht AllShield dat de beschermende coating ook voor andere doeleinden gebruikt zal worden, zoals hittedichte plafonds voor parkeergarages of voor het beschermen van kritische infrastructuur.