Zonneparken ecologischer inrichten is goed voor de biodiversiteit
03.04.2024 Sjoerd Rispens

Wanneer zonneparken ecologisch worden ingericht, met ruigere begroeiing en meer struiken, profiteert de natuur daarvan. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een vijfjarig onderzoek, uitgevoerd door de Rudolf Agricola School for Sustainable Development.
De onderzoekers maken wel een kanttekening: niet alle soorten zullen van een dergelijke inrichting profiteren. Een veldleeuwerik zal je niet in een ecologisch zonnepark vinden.
Het onderzoek loopt al twee jaar. Vorig jaar werden in de drie grootste zonneparken van Groningen en Drenthe de bodem, vogels en begroeiing in kaart gebracht. Daaruit kon worden opgemaakt dat een ecologische inrichting van een zonnepark veel voordelen biedt. Zo blijken een grotere afstand tussen de zonnepanelen, één of twee keer maaien van het gras tussen de rijen panelen en ook stukjes laten verruigen goed voor de biodiversiteit.
Het onderzoek is vooral gericht op vogels, muizen, vlinders en planten. In de drie onderzochte zonneparken werden hogere dichtheden muizen en vlinders waargenomen dan in nabijgelegen agrarische gebieden. Dr. Raymond Klaassen, projectleider van de studie, noemt de resultaten veelbelovend en dagen volgens hem de opvatting uit dat zonneparken schadelijk zijn voor de natuur.
Sylvia de Vries, die het onderzoek uitvoert, noemt het feit dat de veldleeuwerik het park links laat liggen, ook belangrijk: ''Nu we dat weten kunnen we nadenken hoe we de aanleg van parken wel positief kunnen maken voor deze soorten.''