Zonnestroom zonder subsidie is actueler dan ooit, hoe lukt het enie.nl wel?

20.12.2021 Jan de Wit

Zonnestroom zonder subsidie is actueler dan ooit, hoe lukt het enie.nl wel?
©Klant in Zicht / Bart Lindenhovius

Onlangs bleek dat de SDE++ voor 2021 zwaar overvraagd is. Hierdoor zal een groot aantal zonne-energieprojecten naast subsidie grijpen, subsidie waarmee ze in hun businesscase waarschijnlijk wel rekening hebben gehouden. Ook kan zon-op-land niet rekenen op financiële ondersteuning uit het nieuwe klimaatfonds uit het regeerakkoord. Patrick van der Meulen, directeur en medeoprichter van enie.nl, legt in een tweeluik uit dat zonne-energieprojecten ook zonder subsidie uitkunnen.

De grote hoeveelheid aanvragen voor de SDE++ dreigt er voor te zorgen dat (onder andere) een groot deel van de zonne-energieprojecten naast deze subsidie te grijpen, ten faveure van het afvangen – en met name opslaan – van CO2.

De doelstelling en de financiële structuur van de SDE++ zorgen ervoor dat het afvangen van CO2 zo’n 6,5 miljard euro van de beschikbare 8 miljard lijkt te gaan ontvangen. De vraag hoe zonne-energieprojecten zonder subsidie gerealiseerd kunnen worden is daarmee nog actueler geworden.

Lees ook: SDE++ vrijwel volledig naar kortetermijnoplossingen

Enie.nl realiseert zonne-energieprojecten voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Van advies tot installatie, zonder subsidie. Van der Meulen vertelt hoe hij daarmee gestopt is omdat hij het “complete onzin” vond.

“Het is op de korte termijn misschien goed voor de portemonnee, maar niet op de lange termijn”, stelt hij. Een subsidieaanvraag in de businesscase opnemen brengt onzekerheid met zich mee. Deze gaat doorgaans uit van zoveel mogelijk opwek, maar wordt beperkt door netcongestie, terwijl de energietransitie naar thuisopslag en -gebruik beweegt.

“Ook zonne-energie kan inmiddels prima uit zonder subsidie. De huidige subsidieregeling levert voor ontwikkelaars alleen maar onzekerheid op. Krijg je het wel of niet? Hoe hoog is het bedrag en wanneer krijg je het?” Zo stelde hij al eens over die onzekerheid in een eerder interview met Solar365.

“Na de Klimaatconferentie van Madrid (COP25) in Madrid ben ik er anders over gaan nadenken. Wij willen met ons bedrijf werken zoals we denken dat de wereld eruit zou moeten zien.”

Thuisopslag is dé schakel
In het begin was het echt wel even zoeken, zo erkent Van der Meulen. “Banken willen uiteindelijk wel mee in ons verhaal, omdat zij ook zien dat de subsidieaanvragen moeilijk zijn. Maar je moet wel echt terug naar de tekentafel, hoe ziet je businesscase er zonder SDE uit?”

Zo kwam enie.nl uiteindelijk bij de Triodos Bank uit, de bank die zich expliciet richt op de financiering van bedrijven, instellingen en projecten met een positieve impact voor mens, samenleving en milieu.

“Samen hebben we een leaseformule ontwikkeld waarin een klant niet meer hoeft te betalen dan daarvoor het geval zou zijn geweest, maar de zonne-energie-installatie moet vooral energiepositief worden. Die combinatie kan als je al je eigen opwek zelf gaat verbruiken, met thuisopslag kun je zonder subsidie een rendabele businesscase krijgen.”

Voorsorteren op elektrische mobiliteit
Van der Meulen heeft zijn businesscase zo weten te herijken tot een nieuwe rendabele formule. “Kijk je puur naar de getallen, dan is het de eerste twee tot drie jaar duurder dan een wat een grootzakelijke klant nu betaald.” Peanuts op de gemiddelde levensduur van de zonnepanelen die nu op de markt komen.

“Een installatie gaat inmiddels twintig tot dertig jaar mee, daarvoor hoef je het echt niet te laten. De focus op de SDE is een kortetermijnfocus.” Volgens Van der Meulen een gevolg van de wens van veel banken om een bepaald rendement te halen.

“Je legt voor de SDE++ vijftien jaar een minimale prijs voor energie vast. Geweldig voor banken, want het vanuit financieel oogpunt is het heel comfortabel. De rendementen kunnen op deze manier gigantisch hoog zijn, terwijl de lening gedekt is door een garantie vanuit de staat.”

Ook voor de zonne-energiesector is dit op de lange termijn onvoordelig stelt hij. “Gekoppeld aan SDE is er geen innoverende factor. Je legt gewoon je dak maximaal vol, vraagt subsidie aan en het plaatje is rond.” Voor enie.nl reden om de businesscase van zonne-energie-installaties nu al breder te trekken.

“Als je weet dat je thuisopslag gaat koppelen aan elektrische mobiliteit, waarom zou je daar dan mee wachten? Daar gaat de markt naartoe, dus wij zijn nu al begonnen met dit te implementeren en financieren in de businesscase”, zo besluit Van der Meulen.