Duits ministerie van Financiën wijst grootschalige staatssteun voor zonne-energiesector af

26.03.2024 Julian Wettengel

Duits ministerie van Financiën wijst grootschalige staatssteun voor zonne-energiesector af

De Duitse minister van Financiën Christian Lindner heeft zijn verzet herhaald tegen meer staatssteun voor de Duitse zonne-energie-industrie. In een interview met de publieke omroep ARD bevestigde Lindner het verzet van zijn partij tegen een zogenaamde veerkrachtbonus, die zou worden betaald aan klanten die besluiten producten te kopen die in Duitsland zijn gemaakt.

“We investeren al miljarden van de Duitse belastingbetaler in hernieuwbare energie en nu is het de taak om ervoor te zorgen dat de extreem snelle groei van zonne-energie daadwerkelijk wordt geïntegreerd in het elektriciteitsnet”, zei de minister. Eraan toevoegend dat zonnepanelen geen hightech producten zouden zijn. “Als ik het geld van de belastingbetaler zou gebruiken om individuele bedrijven te ondersteunen, zou dit geen effect hebben op de veerkracht van Duitsland als vestigingsplaats of op het succes van de energietransitie”, betoogde Lindner.

Overheidsregeringen en veel zonne-energiebedrijven hadden het concept de afgelopen maanden bepleit, terwijl andere spelers uit de sector het idee verwierpen. Duitsland is van plan zijn zonne-energiecapaciteit tegen 2030 te verdrievoudigen en de Europese Unie overweegt de introductie van quota voor de binnenlandse productie van zonnetechnologie onder de Net-Zero Industry Act.

Hoewel de vraag naar zonne-energiesystemen groter is dan ooit, heeft het aanbod van goedkopere Chinese zonnepanelen ervoor gezorgd dat de fors prijzen zijn gedaald. De Zwitserse fabrikant Meyer Burger maakte onlangs zijn voornemen bekend om zijn Duitse productie stop te zetten, vanwege “ernstige marktverstoring” en betere investeringsomstandigheden in de VS.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.