Duitsland ligt op koers om ruim op tijd doelstellingen voor zonne-energievermogen te halen

03.01.2025 Evelien Schreurs

Duitsland ligt op koers om ruim op tijd doelstellingen voor zonne-energievermogen te halen

Duitsland heeft al jaren het hoogste geïnstalleerd vermogen van Europa en ieder jaar wordt daar een aantal gigawatt aan toegevoegd. Om de nationale energiedoelstellingen voor zonne-energie te behalen, moet in Duitsland de capaciteit zonnepanelen nog sneller groeien dan het nu al doet. Uit data-analyse van DNE Research blijkt dat deze groei hoogstwaarschijnlijk zal worden gerealiseerd. Waarschijnlijk worden de doelen zelfs vroegtijdig behaald.

In oktober 2024 was de totale zonne-capaciteit bij de oosterburen 95,2 gigawatt. Volgens voorspellingen van DNE Research komt het totale zonne-vermogen in Duitsland eind 2024 uit op 98 gigawatt. In 2023 was dat nog 82 gigawatt.

Ook de jaarlijkse groei van geïnstalleerd vermogen zet door, in de eerste tien maanden was dat 13,1 gigawatt. Volgens analyse van DNE Research is er in totaal 16 gigawatt geïnstalleerd in 2024. In 2023 werd er 14,6 nieuw vermogen geïnstalleerd en in 2022 was dat nog 7,4 gigawatt.

Residentieel versus grote zonneprojecten
Niet alleen het totale vermogen, maar ook het aantal installaties nam sterk toe in Duitsland. DNE Research schat dat er in 2024 820.000 zonne-installaties bij kwamen. Ook dit is meer dan in 2023, toen er zo’n 680.000 installaties werden verkocht.

Duitsland heeft echter in vergelijking met Nederland weinig zonne-installaties. In 2023 telde Nederland 2,81 miljoen installaties en Duitsland had er 3,16 miljoen. Dat het totale vermogen zonne-energie in Duitsland (82 gigawattpiek) toch aanzienlijk groter is dan in Nederland (24 gigawattpiek), komt doordat Duitsland veel grote zonne-installaties heeft en Nederland vooral kleinere residentiële installaties heeft.

Het gemiddeld vermogen van zonne-installaties in Duitsland is 26 kilowattpiek tegenover 8,5 kilowattpiek in Nederland. Een installatie in Duitsland is gemiddeld dus ongeveer drie keer groter dan de gemiddelde Nederlandse installatie.

Grote ambities
In hun Nationale Energie- en Klimaatplan heeft Duitsland het doel gesteld om in 2030 215 gigawatt vermogen zonne-energie geïnstalleerd te hebben. In 2050 moet dat 400 gigawatt zijn. Deze doelen zijn ambitieus en bijna in lijn met de maatregelen die nodig zijn om binnen de wereldwijde limiet van 1,5 graden Celsius opwarming te blijven.

Volgens DNE Research zullen, gezien de voorspelde groei, deze doelen zeker behaald worden. Waarschijnlijk al voor de gestelde deadlines.

Opslag
In Duitsland was eerder een terugleververgoeding voor het terugleveren van zonne-energie, die een sterke stimulans is geweest voor het installeren van zonnepanelen. Maar ook nu die subsidiëring (voor het grootste deel) is stopgezet, blijven zonnepanelen populair. In een eerder interview zei Jan Paul Dahm, directielid van de Duitse PV-groothandel EWS dat “er in Duitsland al een lange tijd geen subsidies meer nodig zijn om zonnepanelen economisch te rechtvaardigen".

In Duitsland is het veel gebruikelijker dan in Nederland dat zonnepanelen samen worden verkocht met een thuisbatterij. Daarnaast zouden Nederlanders, volgens Dahm, vooral focussen op terugverdientijd en minder bezig zijn met emotionele argumenten voor een thuisbatterij, zoals de onafhankelijkheid die deze kan bieden.

Verder heeft Duitsland in 2023 en 2024 een pakket maatregelen aangenomen om de zonne-industrie een boost te geven. Deze maatregelen moeten de installatie van zon op dak, zon op land en energieopslagsystemen bevorderen en helpen het stroomnet sneller uit te breiden. Daarnaast is er in Duitsland simpelweg veel openbare ruimte beschikbaar om zonneparken te kunnen installeren.