Europese Raad neemt nieuwe batterijregelgeving aan, verplichte lithiumterugwinning
11.07.2023 Jan de Wit

De Europese Raad heeft een nieuwe verordening aangenomen die de duurzaamheidsregels voor batterijen en afgedankte batterijen aanscherpt. Het gaat hier om batterijen voor alle mogelijke toepassingen binnen de energietransitie, van batterijen voor elektrische auto’s tot industriële batterijen. Eind 2027 moet 50 procent van afgedankte lithium-batterijen worden teruggewonnen, eind 2030 moet dit percentage al zijn opgelopen tot 80 procent.
Toen eind vorig jaar de Europese Raad en het Europees Parlement een akkoord hadden bereikt over Fit for 55 werd ook duidelijk dat er werd gewerkt aan Europese wet- en regelgeving voor batterijen en batterijafval, wanneer het Parlement akkoord gaat met het voorstel van de Raad is die definitief. Dit zou minder gebruik en verspilling van grondstoffen op moeten leveren.
Daarnaast kan het een strategisch voordeel bieden om als eerste handelsblok met een batterijstandaard te komen. Wanneer elektrische autofabrikanten hun productie hierop afstemmen zullen zij daar ook bij de andere grote handelsblokken China en de VS hiervoor lobbyen. Hoe uniformer de internationale wet- en regelgeving hoe uniformer ook de internationale productie.
Lees ook: Na bijna 1,5 jaar onderhandelen is Fit for 55 vrijwel definitief, hoe ziet dat eruit?
Producenten van onder andere draagbare batterijen, autoaccu's, accu's voor elektrische voertuigen en industriële batterijen zullen een flink percentage van hun afgedankte batterijen moeten inzamelen en een flinke hoeveelheid grondstoffen moeten terugwinnen. Consumenten moeten alle informatie rondom recycling tegen 2027 in kunnen zien via een uniek batterijpaspoort. Producenten van industriële oplaadbare batterijen en batterijen voor elektrische auto’s zijn zelfs verplicht om hun CO2-voetafdruk in kaart te brengen.
Voor producenten van batterijen voor lichte vervoersmiddelen geldt dat 51 procent van de afgedankte batterijen eind 2028 moeten worden ingezameld en in 2031 moet dit 61 procent zijn. Uit de afgedankte batterijen moet in 2027 50 procent van de lithium worden teruggewonnen. In 2031 moet dit 80 procent zijn. Tegen 2031 moet er uit industriële batterijen, SLI-batterijen en EV-batterijen 16 procent kobalt, 85 procent lood, 6 procent lithium en 6 procent nikkel worden gerecycled.