Het aantal 'zonnebatterijen' verdubbelt tot meer dan een miljoen in Duitsland in 2023

19.01.2024 Sören Amelang

Het aantal
©Bundesverband Solarwirtschaft

De Duitse groei van batterijen gekoppeld aan zonne-energiesystemen is vorig jaar versneld, waardoor het totale aantal verdubbelde tot meer dan een miljoen, dat meldt de Bundesverband Solarwirtschaft (BSW). De batterijen hebben een gezamenlijke capaciteit van 12 gigawattuur, genoeg om 1,5 miljoen tweepersoonshuishoudens een dag van stroom te voorzien. “De uitbreiding van zonne-energieopslagsystemen is snel versneld. Zowel het totale aantal geïnstalleerde zonnebatterijen als hun opslagcapaciteit zijn in slechts één jaar tijd verdubbeld”, aldus de brancheorganisatie.

"Bij het installeren van nieuwe zonne-energiesystemen op particuliere gebouwen zijn elektriciteitsopslagsystemen nu standaard. Steeds meer bedrijven slaan ook zonne-energie op vanaf hun dak om deze 24 uur per dag te gebruiken", aldus Carsten Körnig, directeur van de BSW. Hij voegde eraan toe dat de markt voor thuis- en commerciële opslagsystemen in 2023 met ruim 150 procent groeide.

BSW stelt dat het huidige beleid de potentie van batterijopslagsystemen nog steeds onderschat en dat de uitrol wordt vertraagd door marktbarrières. Het voorstel van het Duitse ministerie van Economie en Klimaat voor een opslagstrategie werd dan ook verwelkomd door de brancheorganisatie. Tegelijk gaat het ontwerp volgens BSW niet in op centrale strategische vragen met betrekking tot de rol van batterijen in het elektriciteitssysteem van morgen. Desondanks is Duitsland al langer een Europese batterijkoploper.

Opslag zal van cruciaal belang worden in de volgende fase van de Duitse energietransitie. Duitsland streeft er namelijk naar om tegen 2030 80 procent van de energievraag met hernieuwbare bronnen te dekken.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Clean Energy Wire en is hier met toestemming overgenomen.