Hoe BIPV toegankelijk wordt gemaakt

23.04.2024 Gijs de Koning

Hoe BIPV toegankelijk wordt gemaakt
©BIPV.world

Building-integrated photovoltaics (BIPV) biedt talloze mogelijkheden bij het plaatsen van zonnepanelen op een esthetische en praktische manier. Waar een normaal zonnepanelensysteem vaak op het dak ligt wordt BIPV veel toegepast op en aan gevels. Ralph Dankers van BIPV.world, legt uit waarom BIPV belangrijk is en welke stappen er worden gezet om BIPV nog toegankelijker te maken.

BIPV komt in veel verschillende vormen. Zo is het mogelijk om zonnepanelen te integreren in een dak doormiddel van ingelegde zonnepanelen, of dakpannen die voorzien zijn van zonnecellen. Een veel voorkomende implementatie van BIPV is het monteren van zonnepanelen in of aan de gevel.

Stijgende markt
De vraag naar zonnegevels bij de renovatie of nieuwbouw van bedrijven en hoogbouw neemt toe. Veel panden hebben niet genoeg ruimte op het dak of een dak wat niet geschikt is om te voldoen aan de energiebehoefte en de wet- en regelgeving omtrent de verduurzamingseisen van gebouwen. Aan de gevel is deze ruimte vaak wel beschikbaar. Met BIPV kunnen architecten, ontwerpers en bouwbedrijven op een mooie manier het opwekken van de benodigde duurzame energie integreren in een gebouw. Inmiddels hebben de BIPV systemen een dusdanige ontwikkeling meegemaakt waardoor het kostenniveau van deze systemen geen bottleneck hoeft te zijn.

Ralph Dankers stelt dat, “bij gebouwen die hoger zijn dan vier verdiepingen al vaak lastig is om voldoende zonnepanelen op het dak te plaatsen om voldoende duurzame energie op te wekken in relatie tot de BENG 3 normering”. Nieuwbouw moet sinds 2021 voldoen aan de eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG). Er zijn drie indicatoren waaraan nieuwbouw moet voldoen. De derde is hierbij het meest belangrijk voor de toepassing BIPV gevels. BENG 3 eist namelijk dat een gebouw een minimaal percentage aan herbruikbare energie zelf moet opwekken.

“De bouw heeft de BENG 3 die voorschrijft dat je zelf voldoende energie moet opwekken. Daar kunnen zonnepanelen in de gevel echt aan bijdragen. Als je bijvoorbeeld een gebouw gaat renoveren of isoleren en de buitenschil moet afgewerkt worden, dan ga je kijken naar de meerprijs van een zonnegevel tegenover een traditionele gevelmateriaal. Dan kun je tegen relatief lage meerkosten een gevel realiseren die zichzelf en de renovatie uiteindelijk terug gaat verdienen in plaats van een gevel die alleen maar geld kost”, aldus Dankers.

Dankers stelt ook dat netcongestie een rol speelt in de vraag naar BIPV gevels. “Wij zien meer vraag naar opwekking van energie op de gevel omdat hierdoor extra vermogen naast de bestaande netaansluiting beschikbaar komt bijvoorbeeld voor een warmtepomp of laadpalen. Dit is ideaal voor bedrijven die tegen het maximum hun netaansluiting aanlopen en geen mogelijkheid hebben tot uitbreiding. Zonne-energie opwekken in gevel zorgt voor een verbreding van je opwekprofiel over de dag en de periode van het jaar. Bijvoorbeeld in de winter bij lage zonnestand presteert de gevel beter dan een dak opstelling. Mede daarom zal de vraag naar zonnegevels in de komende jaren alleen maar toenemen.”

Digitalisering
Waar het intekenen van een set zonnepanelen op basis van hoogtekaarten en instraling onder zonnepaneelinstallateurs de normaalste zaak ter wereld is, is dat voor BIPV een stapje lastiger. Met een BIPV-installatie moet men rekening houden met het design en afmetingen van een gebouw, de juiste integratie kiezen en een afweging maken tussen de opbrengst en het ontwerp. BIPV.world maakt dit mogelijk door slimme software en digitalisering van het proces.

"Wat er vroeger gebeurde is dat er werd gevraagd aan een architect om zonnepanelen mee te nemen in het ontwerp van de gevel, waarop de architect vaak te veel werk had om dit te realiseren en het daarom niet meenam in het ontwerp. Wij hebben ervoor gezorgd dat de aspecten die voor een architect problemen kan opleveren eruit zijn gehaald. Met onze software wordt je vanaf het eerste moment geholpen met het maken van keuzes die in de prakrijk te realiseren zijn”, aldus Dankers.

Daarnaast zijn de uiterlijke kenmerken van zonnepanelen de laatste jaren sterk doorontwikkeld waardoor het voor architecten aantrekkelijker is om mee te ontwerpen. Naast de traditionele geframede zonnepanelen met één standaard maat, zijn er nu tal van kleurtechnieken, afmetingen en onzichtbare bevestigingsmethoden mogelijk waardoor er op esthetisch gebied geen beperkingen zijn.

BIPV.world biedt handige tools voor het maken van ontwerpen van gevelinstallaties van zonnepanelen. Met de tools kunnen architecten, ontwerpers en bouwkundigen op een overzichtelijke manier BIPV integreren in projecten. Bij het project zie je direct een kosten- en een opbrengst-indicatie. Hiermee wordt het aanbrengen van BIPV in het ontwerpproces een stuk toegankelijker.

Een van de tools van BIPV.world integreert intelligente functies via een plug-in in het door architecten gebruikte ontwerpprogramma REVIT. De toevoeging van BIPV.world maakt het mogelijk om gemakkelijk BIPV-producten te kiezen die geschikt zijn voor een bepaalde gevel, en deze in te tekenen in het ontwerp. Daarna is er meteen een kostenindicatie beschikbaar op basis van de tekening: volledig geautomatiseerd, zonder menselijke tussenkomst en zonder het ontwerp te hoeven delen.

Digitalisering draagt bij het opvangen van het tekort aan vakmensen in de gehele industrie door processen te automatiseren door digitale tools aan te bieden die de efficiëntie en productiviteit verhogen. Ook brengt het BIPV.world kennis en expertise van verschillende bedrijven bij elkaar op het platform waardoor de verschillende technische disciplines “right-first-time” (foutloos) projecten realiseren. Dit laatste is essentieel voor een veilig en betrouwbare systemen.

Vooruitzicht van BIPV
BIPV.world maakt BIPV toegankelijker voor bouwprofessionals die geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van een gebouw op een esthetische wijze. Er zijn al talloze voorbeelden van de mogelijkheden die BIPV biedt qua kleuren en ontwerpen om gebouwen roder, geler, blauwer maar vooral “groener” te maken.

Dankers stelt dat de grootste uitdagingen voor BIPV zitten in de bekendheid van de BIPV mogelijkheden  en het toegankelijk maken voor de gehele bouwsector ook internationaal. “BIPV.world zorgt ervoor dat de kosten van de werkprocessen het laagste zijn in de markt gecombineerd met het grootste aanbod standaard- en maatwerkproducten. Het BIPV.world platform wordt omarmd door meerdere aanbieders van BIPV zonnepanelen omdat dit voor hen zorgt voor minder gedoe en lagere kosten. Dankers geeft aan: “de technische mogelijkheden zijn er, de wetgever schrijft het voor, het kan een oplossing bieden bij netcongestie: nu is het tijd om deze toepassing te normaliseren in de bouwsector. Denk hierbij niet alleen aan standaard zwart maar ook aan houtnerfpatronen, gekleurde panelen of bijvoorbeeld branding met bedrijfslogo's. BIPV.world speelt hierin een cruciale rol door een platform te bieden dat zowel de zichtbaarheid als de toepasbaarheid van BIPV bevordert."