Hoge stroomkosten remmen industriële productie in Nederland
02.04.2025 Gijs de Koning

De stijgende energieprijzen zetten een rem op de productie in energie-intensieve sectoren zoals chemie en basismetaal, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Door hogere kosten voor gas, elektriciteit en CO2-emissies zien deze sectoren hun productie afnemen. Met name de chemische industrie en basismetaalproducenten kampen met dalende volumes, terwijl ook de stijgende kosten voor netbeheer een rol spelen. De gevolgen zijn merkbaar in de Nederlandse economie, waar deze sectoren een aanzienlijk aandeel hebben. Toch zijn er uitzonderingen: de papierindustrie lijkt juist te profiteren van de prijsontwikkelingen.
De chemische industrie zag door een stijging in de energieprijs in de periode van 2018 tot 2025 een daling in productie van 6,9 procent, in de sector voor basismetalen was dit 9,1 procent. Ook de stijgende prijzen voor CO2-emissies en de stijgende kosten voor het stroomnetwerk hadden een negatieve invloed op deze sectoren.
De invloed van de stijgende prijzen in deze sectoren is groot, omdat ze relatief onzuinig omgaan met energie en omdat de prijzen voor met name gas buiten de Europese Unie lager zijn waardoor er een concurrentievoordeel ontstaat.
Dalingen als deze zijn van invloed op de Nederlandse economie omdat energie-intensieve industrie goed is voor 7 procent van de totale waarde van de economie.
Opmerkelijk is dat de papiersector juist een positief effect ondervindt van de prijsstijgingen omdat deze in verhouding zuinig werken met de concurrentie in het buitenland.