HyET Solar haalt 29 miljoen euro op

12.09.2023 Saima Wasefi

HyET Solar haalt 29 miljoen euro op
©Hyet Solar | Zonnefolie van Hyet op daken en zijkant van tanks van de Vopak terminal in de Laurenshaven, Rotterdam.

Het bedrijf HyET Solar uit Arnhem heeft 29 miljoen euro gekregen van investeerders, dat meldt het Financieele Dagblad (FD). Met dit geld wil het bedrijf binnen twee jaar naar de beurs gaan. Het bedrijf maakt speciale zonnefolie en is nu ongeveer 110 miljoen euro waard. De financiering helpt om hun plannen waar te maken.

HyET Solar, een productiebedrijf van zonnefolie, heeft een aanzienlijke investering van 29 miljoen euro ontvangen. De investering komt van verschillende partijen, waaronder het staatsfonds Invest-NL en een anoniem familiebedrijf. De waardering van het bedrijf is nu geschat op ongeveer 110 miljoen euro.

De zonnefolie van HyET Solar biedt een lichtgewicht en minder reflecterende oplossing in vergelijking met traditionele zonnepanelen. Dit maakt het product bijzonder geschikt voor toepassingen waar gewicht een cruciale factor is. CEO Rombout Swanborn benadrukt: "Ook voor de masten van windturbines, daken van distributiecentra of bij vliegvelden is de zonnefolie geschikt."

Ondanks de veelbelovende technologie zijn er nog steeds uitdagingen op het pad van HyET Solar. Een daarvan is de noodzaak om de productie op te schalen binnen de gestelde tijdlijn. Jan-Jaap Bongers, fondsmanager bij Teslin, stelt: "Lukt het HyET Solar om de productie op te schalen in het tijdspad dat het voor ogen heeft, en kan het daarvoor het kapitaal aantrekken dat het nodig heeft?"

Er zijn ook plannen om een grotere fabriek te bouwen, die gefinancierd zou worden door de beoogde beursgang. Het bedrijf hoopt met deze beursgang zo'n 150 tot 200 miljoen euro op te halen. Swanborn is optimistisch en zegt: "Daar brainstormen we al over."

Het bedrijf heeft ook een subsidie van 36 miljoen euro ontvangen uit het Nationaal Groeifonds voor een nieuwe innovatie in samenwerking met TU Eindhoven. Deze innovatie zou de efficiëntie van de zonnefolie kunnen verhogen tot 25 procent.