Is dit de doorbraak van plug & play zonnepanelen?
13.12.2023 Brendan Hadden

De onzekerheid rondom de salderingsregeling doet veel particulieren twijfelen over het installeren van zonnepanelen. Een potentiële oplossing is om één of twee panelen voor eigen verbruik te installeren, maar voor zo weinig komt de installateur meestal niet. Julius Smith, CEO van Supersola, ziet daarom een kans voor ‘plug & play’ panelen. Smith: “We hebben een mooie slogan daarvoor: wat de politiek ook doet, met twee panelen zit je altijd goed.”
De residentiële markt voor zonnepanelen bestaat momenteel nog vrijwel exclusief uit installaties vanaf zes panelen, die door installateurs op daken worden gelegd. Dat hoeft echter niet zo te blijven. De opwek van zonnestroom kan tegenwoordig in steeds meer vormen en maten, van decoratieve gevelpanelen tot ‘zonnefolies’ en zelfs stroomopwekkende ramen.
Volgens Smith gaan al deze technologieën niet zozeer met elkaar concurreren, maar elkaar aanvullen. “Als wereld sta je echt nog in de kinderschoenen qua zonnepanelen”, vertelt hij. “Uiteindelijk gaat je muur een zonnepaneel worden, gaat je schutting een zonnepaneel worden. Een groot deel van de huizen gaat heel veel zonnepanelen hebben, en wij zijn één van de producten die een consument dan kan kopen.”
Een van de redenen dat salderen zou worden afgebouwd is omdat het elektriciteitsnet het niet aankan als alle panelen in Nederland op hetzelfde moment gaan terugleveren. Maar dit probleem is bij één of twee plug & play panelen niet aan de orde, vertelt Smith:
“Zelfs in juli als die twee paneeltjes pieken qua opwek verbruik je het eigenlijk gewoon allemaal zelf op die dag. Dat betekent dus dat als alle huishoudens in Nederland twee zonnepanelen zouden nemen, je in één klap zestien miljoen zonnepanelen erbij hebt. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal panelen, zonder dat je een netverzwaring nodig hebt of dat salderen een probleem is.”

Neerzetten en opwekken
De plug & play panelen van Supersola zijn ondertussen gewoon in de Praxis te verkrijgen. Daarna is het min of meer een kwestie van het paneel neerzetten en de stekker erin doen.
“Het je dak op tillen is nog wel een klusje”, vertelt Smith. “Maar met z’n tweeën is het goed te doen. Vervolgens vul je hem met water, waardoor die zwaar wordt en je dus geen ballast meer nodig hebt. En dan stop je de stekker in het stopcontact en dat is het. Dan moet je het nog even aanmelden bij de netbeheerder, maar dat doe je in twee minuutjes op hun website.”
Smith vertelt dat de makkelijkste oplossing is om het paneel in een stopcontact buiten te pluggen, maar dat veel mensen de kabel ook naar binnen laten lopen via een gaatje in de muur bijvoorbeeld.
“We dachten dat dit een heel groot probleem zou zijn”, antwoord Smith, op de vraag of mensen terughoudend zijn om met elektronica te werken. “Maar dit horen we eigenlijk nooit. Iedereen vindt wel een manier om die kabel naar binnen te krijgen.”
Gelijk besparen, geen installateur nodig
Als het paneel eenmaal staat kun je volgens Smith gelijk gaan besparen op je energierekening. “Hoeveel ligt natuurlijk heel erg aan de energieprijzen, maar ongeveer 10 procent op je elektriciteitsrekening bij één Supersola en een gemiddeld huishouden”, vertelt hij.
Smith ziet Supersola panelen als een toevoeging aan de bestaande markt. “Ik zie altijd een beetje het typische huis in Almere voor me, met een carport, of een garage, of een uitbouw van de keuken”, schetst hij. “Maar ook een huurwoning kan nu zelf zonnepanelen plaatsen.”
Ook zijn de panelen voor verschillende situaties interessant volgens Smith: “Een deel van onze klanten heeft overigens al een installatie. Als je al zonnepanelen hebt dan weet je dat het een goed idee is, maar heb je misschien nog maar plek voor twee of drie units hier en daar.”
Voor die hoeveelheden willen de meeste installateurs niet komen en is het paneel van Supersola dus een alternatief. “Daar zie je ook dat we elkaar echt heel mooi aanvullen”, aldus Smith. “Onder de zes panelen is Supersola goedkoper. Boven de zes panelen moet je gewoon naar een installateur gaan, de meeste doen ook niet minder dan zes.”
Daarnaast staat Supersola er ook voor open om in de toekomst met installateurs samen te werken. “Als zij vragen binnenkrijgen van mensen die twee of drie panelen willen kunnen ze altijd aan ons denken, dan kunnen we vast wel een leuk dealtje sluiten”, aldus Smith.
Is het veilig?
Er is de laatste tijd veel te doen rondom de veiligheid van traditionele installaties, door professionele installateurs. Kun je veiligheid waarborgen als opeens een grote hoeveelheid amateurs zelf aan het klussen gaat met zware elektrische apparaten die op daken moeten worden gezet?
Volgens Smith hoeven plug & play panelen weinig extra risico op te leveren. Wat betreft de installatie wijst hij erop dat het een hele andere klus is dan een installatie op een schuin dak. “Een groot verschil is dat bij ons veruit het grootste deel van de klanten het paneel op de garage, keuken of schuurtje legt”, vertelt hij. “Dus dat betekent dat het een plat dak van één hoog is, in plaats van drie hoog. Het is nog steeds belangrijk om veilig te werken, maar dat scheelt al heel veel.”
Ook op het gebied van de elektrische bedrading vertelt Smith dat de Supersola-panelen in vrijwel alle situaties veilig zouden moeten werken. “Ons product moet ook werken in een woning die sinds 1945 geen upgrades meer heeft gehad”, vertelt hij. “Dus daar hebben we best veel analyses op gedaan. Daar komt uit naar voren dat de wasdroger met stip het gevaarlijkste apparaat in je huis is, en wij echt pas een heleboel stappen later komen.”
“Wij hebben niet voor niets jarenlang onderzoek gedaan en getest in veel verschillende situaties”, benadrukt Smith. “Ons belangrijkste doel is een veilig product aan te bieden die breed door de consument gebruikt kan worden.”
Innovatie voor gebruikers
Smith vertelt dat het af en toe een frustrerend proces kon zijn om alle juridische obstakels voor plug & play panelen te overkomen: “In de NEN 1010 is wat onhandig opgenomen dat je zonnepanelen niet op een stopcontact mag aansluiten”, licht hij toe. “Op Europees niveau waait een heel andere wind; daar stimuleert men juist kleine installaties omdat die niet terugleveren en dus voor de maatschappij heel kostenefficiënt zijn. Langzamerhand is Nederland het enige land dat die norm heeft.”
Er valt dan ook nog veel te winnen op het gebied van regelgeving voor innovatieve producten. “Dat is meer een maatschappelijke uitdaging denk ik, die we zowel als Nederland als Europa hebben”, licht Smith toe. “Hoe ga je nou normstellingen voor innovaties mogelijk maken? Want het zijn vaak de kleinere bedrijven die innoveren en nieuwe dingen proberen, maar die hebben niet de mankracht om in alle commissies te zitten waar de regels worden gemaakt. Daardoor lopen de regels vaak achter op de praktijk.”
In de tussentijd heeft Smith hoge verwachtingen van Supersola. “Ons plan is om in alle bouwmarkten in de westerse wereld te liggen”, vertelt hij. “Dat doen we stapje voor stapje, maar uiteindelijk moet je toch groot dromen.”