Koning Willem-Alexander en minister Rob Jetten starten bouw landelijk waterstofnetwerk

27.10.2023 Jan de Wit

Koning Willem-Alexander en minister Rob Jetten starten bouw landelijk waterstofnetwerk
©Gasunie

Koning Willem-Alexander en Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, hebben het startsein gegeven voor de bouw van het eerste deel van het landelijke waterstofnetwerk, zo meldt Gasunie. Het netwerk zal industriële grootverbruikers in Nederland, Duitsland en België verbinden met opslag en internationaal aanbod van (groene) waterstof. Het hele netwerk zal in totaal 1.200 kilometer lang worden en 1,5 miljard euro gaan kosten.

Op het bouwterrein van Gasunie-dochter Hynetwork Services in de Rotterdamse haven heeft Koning Willem-Alexander het startsein gegeven voor de aanleg van het landelijke waterstofnetwerk. Het eerste traject van 30 kilometer zal lopen van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, en kan naar verwachting in 2025 in gebruik genomen worden.

In totaal zal de waterstofinfrastructuur uit 1.200 kilometer aan leidingen gaan bestaan, inclusief grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en binnen- en buitenlandse afnemers. Hiermee moeten vanaf 2030 de grote industriële regio’s in Nederland, Duitsland en België met elkaar zijn verbonden.

“Ik ben trots dat wij als eerste land starten met de bouw van een nationaal waterstofnetwerk. Nederland heeft grote waterstofambities: waterstof is bij uitstek geschikt om onze industrie en zware transport te verduurzamen. Dit landelijke netwerk is daarvoor onmisbaar”, stelt minister Rob Jetten.

Door als eerste Europese land over een waterstofinfrastructuur te kunnen beschikken, wil de overheid dat Nederland zich ontwikkelt tot belangrijk waterstofknooppunt. “Het markeert een nieuwe mijlpaal in de transitie naar een duurzamere energievoorziening in Nederland en Noordwest-Europa”, aldus Han Fennema, CEO van Gasunie.