‘Tuinbouwsector kan met zonnepanelen in bassins grote verduurzamingsslag slaan’
05.11.2024 Sjoerd Rispens
In een dichtbevolkt land als Nederland is het soms nodig om creatief om te gaan met de beschikbare ruimte. Het bedrijf AQUASOL SOLAR heeft een zonnepanelenconcept ontwikkeld voor waterbassins, waarbij de panelen in de bassins drijven. Zo wordt de beschikbare ruimte dubbel benut en wordt er geen beslag gelegd op natuurgrond. Vooral tuinbouwondernemers hebben baat bij dit concept, omdat dit concept zorgt voor een eenvoudige verduurzaming van hun bedrijf.
“Wij zijn zelf afkomstig uit de tuinbouw en met dit project willen we, naast het opwekken van duurzame energie voor de bedrijven in die sector, zorgen dat er voldoende water is voor de beregening in de zomer”, zegt Willem Verwoerd, aanjager van het project. “Waterschaarste komt veel voor in de zomer en dat is een doorn in het oog. En ons uiteindelijke doel is om de akkerbouw ook te bedienen met dit project.”
Hoe werkt het concept? “We hebben een ankersysteem ontwikkeld met onze partner Genap, waardoor de panelen op de bodem van het bassin zitten. De klant krijgt er nieuw talutdoek bij, wat de panelen op de bodem houdt. Daar zit vijftien jaar stormgarantie op. Eerder dit jaar hebben de bassins een grote storm in Flevoland overleefd, dus we weten dat het werkt.”
“De opgewekte stroom gaat via een kabeltrace de omvormer in”, legt Richard Nieuwenhuizen, projectleider bij het bedrijf, uit. “De omvormers plaatsen we altijd bij de bassins. De energie gaat naar de trafo en vervolgens naar de aansluiting. Dat is een kwestie van maatwerk. De grootte van de bassins en het aantal zonnepanelen verschilt per locatie. Een gemiddeld bassin is 150 meter lang en 250 meter breed. Het grootste aantal panelen op een locatie was 16.000. De opwek van energie verschilt per locatie, afhankelijk van het aantal panelen.”
Elke type zonnepaneel is in het bassin toe te passen. “De kwaliteit van water is ook heel belangrijk”, gaat Nieuwenhuizen verder. “Je moet goed monitoren of er geen schadelijke residuen in het bassin achterblijven. Een ander voordeel is dat bedrijven zo heel makkelijk hun eigen duurzame energie op kunnen wekken en een grote verduurzamingsslag kunnen slaan.”
Meer opwek
Het drijvende zonnepark in de bassins is het hele jaar operationeel. “Het hoeft geen minimale waterhoogte te hebben”, zegt Verwoerd. “Als de zon niet schijnt heb je nog opwek door het daglicht. De panelen werken bij temperaturen van 30 graden onder nul ook nog goed.”
Zorgt het water er ook voor dat de panelen koeler blijven en meer energie opwekken? “Jazeker”, bevestigt Verwoerd. “TNO heeft dat ook onderzocht en aangegeven dat het zeker 5 procent meer opwekt dan opstellingen op het dak of op het land. Onze eigen cijfers hebben ook meer dan 10 procent extra opwek laten zien.”
“Dit project is een goede toevoeging voor de energietransitie omdat ik denk dat we in de toekomst naar een ketenstrategie moeten en dit project past daar heel goed in. De energievoorziening moet in mijn ogen, meer dan nu het geval is, op lokaal niveau plaatsvinden, van de ene keten naar de andere. Nu wordt het net belast terwijl we dat met lokale initiatieven op kunnen lossen.”
“Er zullen altijd kleine dingetjes zijn die we tijdens die project kunnen verbeteren”, gaat Verwoerd verder. “Maar tot nog toe zijn we heel tevreden over dit project. We krijgen ook ontzettend veel positieve reacties. We gaan projecten uitvoeren in Duitsland, België, Slovenië, Canada en Oostenrijk.”
Kritiek
De twee zijn tevreden over de voortgang van het project met de waterbassins maar zijn kritischer over de energietransitie in het algemeen. “We vinden duurzaamheid allemaal heel belangrijk maar we blijven toch 30 miljoen vaten olie kopen. Totdat dat verandert zal het moeilijk gaan met de verduurzaming”, zegt Verwoerd.
“Er zijn doelen gesteld voor 2030, maar we zijn veel te laat begonnen om de infrastructuur die nodig is om die doelen te halen te optimaliseren”, besluit Nieuwenhuizen. “Verduurzaming door water- en zonne-energie is wel mogelijk, maar er wordt niet genoeg gekeken naar een oplossing voor netcongestie.”