Van recyclen naar repareren met Biosphere Solar

14.11.2023 Anne Agterbos

Van recyclen naar repareren met Biosphere Solar

Wanneer zonnepanelen kapot gaan, worden deze in sommige gevallen gerecycled, de materialen worden gebruikt om nieuw silicium, metaal of plastic van te maken. Hoewel dat erg nobel klinkt, kan het ook anders. Want waarom zou je een paneel in zijn geheel vervangen als slechts één cel kapot is? Het repareren van een paneel heeft nog altijd een hogere circulaire waarde dan het recyclen, en daarom ontwerpt Biosphere Solar modulaire zonnepanelen.

Na een bezoek aan The Green Village in Delft, waar Biosphere Solar de eerste generatie panelen heeft getest, sprak Solar365 Mary Jan Marquez, projectmanager bij Biosphere Solar, over de ontwikkelingen bij het bedrijf in de afgelopen twee jaar.

“Het begon met de thesis van Siemen Brinksma voor zijn master Industrial Ecology aan de TU Delft. De solar-industrie is duidelijk flink gegroeid in de afgelopen jaren, maar Brinskma voelde ook dat er het een en ander mis was met de industrie, namelijk de circulariteit van de panelen”, vertelt Marquez.

Circulaire panelen
“Zonne-energie is de energiebron van de toekomst, maar omdat panelen niet kunnen worden gerecycled of gerepareerd, creëert het een gigantische afvalstroom”, aldus Marquez. Biosphere Solar wil een nieuwe standaard voor de solar-industrie ontwikkelen waarbij circulariteit en transparantie de norm is.

Om dat te bereiken heeft Biosphere Solar modulaire panelen ontworpen. “Reguliere panelen hebben een EVA-laag die de verschillende lagen van het paneel aan elkaar lijmt. Hierdoor is het heel moeilijk om aan het einde van de levensduur van een zonnepaneel de verschillende componenten uit elkaar te halen en te recyclen. Als gevolg belanden zonnepanelen vandaag de dag nog te vaak op een stortplaats.”

Biosphere Solar ontwikkelt een paneel dat ontmantelt kan worden waardoor elk component individueel gerecycled kan worden. Wanneer het paneel kapot gaat hoeft het dus niet in zijn volledigheid worden afgeschreven, maar ook één zonnecel kan worden vervangen. De oude zonnecel wordt gererycled tot hoogwaardig silicium en metalen.

Bedrijfsnormen
Naast circulariteit staan transparantie en mensenrechten hoog in het vaandel bij het bedrijf.  De panelen worden open-source ontwikkelt, wat betekent dat standaardisatie en samenwerking mogelijk zijn. Zo is er een samenwerking gestart met het Belgische Soltech, een productiebedrijf van zonnepanelen met een ethische standaard die kan helpen bij de start-up.

Biosphere Solar probeert samen te werken met lokale leveranciers, en daarbij de toeleveringsketen van deze leveranciers te controleren, op deze manier kan het bedrijf garanderen dat mensenrechten niet worden geschonden in het productieproces.

Pilotprojecten
The Green Village is een fieldlab waar verschillende duurzame innovaties voor woningen worden getest. Producten zoals de panelen van Biosphere Solar, die nog niet klaar zijn voor de markt, kunnen daar getest worden bij bewoners die de start-ups van feedback voorzien.

Marquez vertelt: “Door de prototypes die we daar konden testen hebben we veel inzicht kunnen krijgen voor het ontwerp van het huidige model. Momenteel hebben we ons eerste prototype, het V1 paneel, kunnen vieren. Daarnaast zijn we recentelijk een samenwerking met de gemeente Den Haag gestart, waardoor we binnenkort het nieuwe model kunnen testen op de stranden van Scheveningen aan een micro-grid. Hopelijk kunnen we met deze resultaten de eerste versie van het paneel op de markt brengen, maar daarvoor hebben we nog wel investeerders nodig.”