De toekomst van de zonnepanelenmarkt volgens IBC Solar
01.04.2024 Gijs de Koning

IBC Solar is al sinds 1982 actief op de duurzaamheidsmarkt. Het bedrijf heeft al verschillende schommelingen meegemaakt op de internationale markt van zonnepanelen en batterijen. Harold Salden legt samen met collega Julius Möhrstedt uit hoe het bedrijf omgaat met de hoge pieken en diepe dalen van de afgelopen jaren.
IBC Solar begon in het Duitse stadje Bad Staffelstein als leverancier van batterijen aan de Duitse markt. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar de internationale markt en leveren ze als groothandel diverse producten binnen de duurzaamheidssector aan installateurs wereldwijd. Ook installeert IBC SOLAR grootschalige PV-systemen voor commerciële klanten met advies op maat.
De kennis van verschillende markten in Europa komt goed van pas bij de bedrijfsvoering in Nederland, legt Harold Salden, directeur van IBC Solar uit. Salden verwacht dan ook dat de Nederlandse markt gaat stabiliseren, net zoals hij in Duitsland en België heeft gezien. In Duitsland werd de salderingsregeling al eerder geleidelijk afgebouwd. Daar is de plaatsing van batterijen bij een zonnepanelen systeem enorm toegenomen.
Meer dan de helft van de nieuwgeplaatste zonnepanelensystemen in Duitsland wordt geplaatst met een batterij. Dit komt door een verandering in de manier van denken legt Julius Möhrstedt, hoofd corporate sales bij IBC Solar, uit. De Duitse consument is minder bezig met de terugverdientijd van de investering en meer met het onafhankelijk worden van de energieleveranciers. Ook geldt in Duitsland sinds 1 januari 2023 dat slechts maximaal 70 procent van de opgewekte energie teruggeleverd mag worden aan het net, wat leidt tot de noodzaak om energie zelf op te slaan vooral bij hoge productie.
In België is de salderingsregeling in 2021 afgeschaft. Wat leidde tot een val van de zonnepanelenmarkt. De zonnepanelenmarkt krabbelde echter snel weer op. Tot januari 2024 profiteerde de Belgen nog van een verlaging van de BTW op zonnepanelen installaties (6 procent in plaats van 21 procent) en kregen ze tot 750 euro subsidie. Ondanks dat dit lager ligt dan de mogelijkheid van het terugverdienen van de investering in zonnepanelen met salderen, bleven PV-installaties populair.
Volgens IBC Solar zijn de schommelingen in de markt zoals in Duitsland en België eenvoudig te overbruggen door goed vooruit te kijken en niet te hard van stapel lopen bij de pieken of dalen in de markt. “We hebben de pieken en dalen al meegemaakt tussen 1990 en 2000, daarna weer tussen 2009 en 2014, dit keer is niet anders”, aldus Salden.
De Nederlandse markt moet zijn stabiliteit nog vinden. Door het aanblijven van de salderingsregeling lopen de kosten voor energieleveranciers op, maar blijft de investering in zonnepanelen interessant dus consumenten blijven zonnepanelen afnemen. Hierdoor voeren de energieleveranciers de kosten voor huishoudens met zonnepanelen op verschillende manieren op.
Wanneer de investering in zonnepanelen een langere terugverdientijd gaat krijgen door het afschaffen van het salderen enerzijds of het ophogen van de kosten voor huishoudens met zonnepanelen door energieleveranciers anderzijds, zal de vraag naar zonnepanelen in rap tempo afnemen net als in België, voorspellen Salden en Möhrstedt.
De investering blijft echter ook zonder saldering rendabel. Een gemiddeld zonnepanelen systeem verdient zich met saldering binnen vier à vijf jaar terug, zonder is dat naar schatting zes tot tien jaar.
Möhrstedt vergelijkt de salderingsregeling met snoep voor een kind. “Als je opeens wisselt van snoep naar groente begrijpt een kind daar waarschijnlijk weinig van, maar uiteindelijk is de groente wel beter”. Uiteindelijk is de verwachting dat de zonnepanelenmarkt zal stabiliseren, ook in Nederland.