Deze scenario's vormen de toekomst van de zonne-energiesector
06.05.2025 Luuk Eeftink Corporate Social Responsibility Manager bij Sunbeam

De zonne-energie industrie is een brede sector met veel betekenisvolle bedrijven van ieder formaat. Dat is wel anders voor de fossiele bedrijven, waar slechts een aantal grote bedrijven met flinke capaciteit de dienst uit maken. Door die capaciteit kunnen zij veelvuldig gebruik maken van scenario-studies, een methode toegepast om lange-termijnstrategie te bepalen. In zekere zin, met groot succes.
Ruim een jaar geleden, had ik de kans om zo’n scenario-studie te ontwikkelen voor de zonne-energie sector in 2050. Geïnformeerd door de brede energie-scenario’s van Shell (zo’n scenario-studie) en de trends en ontwikkelingen uit onze eigen sector, heb ik vier scenario’s voor de zonne-energie ontwikkeld. De eerste twee daarvan deel ik graag in het kort met u. Ze zijn passend in een wereldwijde energiestrategie van internationale samenwerking, en noodzakelijk voor het behalen van de <1,5° doelstelling van het Parijs Akkoord.
'Standardised Mass Energy' - Scenario 1 uit 4
De samenleving omarmt een massale energie transitie naar hernieuwbaar. Bouwen, bouwen, bouwen.
⚡Om de groeiende energiebehoefte van industrie en samenleving op duurzame manier te beantwoorden, wordt er collectief geïnvesteerd in de massale installatie van zonnepanelen.
🏡 De collectieve infrastructuur voor hernieuwbare energie wordt aangepakt, door flinke net-verzwaring en grootschalige opslag ontwikkeling.
💶 Het scenario valt of staat met internationale samenwerking en betrouwbare maar goedkope handel in gestandaardiseerde zonnepanelen.
🔄 De versnelde groei van duurzame energie stimuleert de ontwikkeling van internationale recycling en low-carbon industrie.
Ik zou durven stellen, dat de grote EPC’ers en groothandels zich de afgelopen jaren helemaal hebben klaargestoomd voor dit scenario. Gedreven door de SDE+, saldering en sterke businesscases konden bedrijven en consumenten grootschalige zonneparken, velden en investeringen waarmaken. En met de invoering van de verwijderingsbijdrage en de innovatie van Stichting Open voor recycling van panelen, zou dit op grote schaal een circulaire keten moeten worden.
'Circular Energy' - Scenario 2 uit 4
De samenleving omarmt circulaire principes en biodiversiteit als leidraad in de energietransitie.
⚡ Niet de energiebehoefte van de industrie en economische groei is leidend, maar het behoud van de internationale natuur en biodiversiteit en de stop van uitputting van grondstoffen.
💶 Er ontstaat strenge regulering van producten door een prijs op CO2 en sterke investering in de schone Europese zonnepaneel maakindustrie. Hoogwaardige circulariteit ontwikkelt zich door hergebruik-markten of 'zonne-energie als een service'.
🔄 Tegen 2050 kan de minimale energievraag volledig onafhankelijk worden voorzien met bestaande herbruikbare & modulaire panelen, omvormers en onderconstructies.
🏡 Overige ruimte wordt benut voor groene of blauwe daken.
In de sector zie ik veel purpose-driven organisaties die zich hier in ieder geval sterk voor positioneren: Biosphere Solar (open-source repareerbare panelen), Stichting ZonNext of GebruiktePanelen (hergebruik van panelen), het Nationaal Dakenplan (meer functies voor daken) en velen anderen. Deze 'onderstroom', gedreven door circulaire principes, die hergebruik en tweedehands panelen stimuleren, werkt gestaag en hard aan een ‘Circular Energy’ scenario.
Een scenario moet u niet zien als een glazenbol of voorspelling. Maar meer als uiteenlopende perspectieven, waarmee je je eigen visie kan aanscherpen over wat wenselijk, haalbaar en levensvatbaar is. In ons initiatief SolarVisionaires, hopen we precies dat te gaan doen; een visie vormen voor de zonne-energie sector in 2050. En ik nodig u graag uit daarover mee te denken. Over een aantal weken deel ik met u scenario 3 en 4.