Energiewet aangenomen door Tweede Kamer

04.06.2024 Evelien Schreurs

Energiewet aangenomen door Tweede Kamer

Met een ruime meerderheid is de nieuwe Energiewet aangenomen door de Tweede Kamer. De wet moet beter aansluiten op het huidige en toekomstige energiesysteem, onder andere door meer ruimte te bieden voor verduurzaming, consumenten beter te beschermen en meer mogelijkheden te bieden om het stroomnet flexibel te gebruiken. 

De Energiewet moet helpen bij het versnellen van de energietransitie. Bijvoorbeeld door meer mogelijkheden te bieden voor duurzame lokale elektriciteitsproductie, opslag en flexibiliteit. Ook wordt het makkelijker voor bedrijven en consumenten om energie te delen. Dat moet tegelijkertijd helpen om netcongestie tegen te gaan.

De nieuwe wet biedt meer mogelijkheden voor bedrijven en huishoudens om hun eigen energieverbruik in te zien. Daarbij is de Energiewet duidelijker over wie die data mag inzien en onder welke voorwaarden dat mag. Dat is van belang door de opkomst van slimme meters en apparaten die data verzamelen over energie.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt meer bevoegdheden. Zo komen er strengere regels voor de maximaal redelijke tarieven die energiebedrijven mogen vragen en voor de verkoop van energiecontracten aan de deur en via de telefoon. Ook moet er meer transparantie zijn voor huishoudens en kleine bedrijven over de voorwaarden en facturering van energiecontracten. Energieleveranciers worden ook verplicht om een vast (model)contract aan te bieden van minstens één jaar.

Rob Jetten, demissionair minister voor Klimaat en Energie, reageert: “Onze energievoorziening is niet meer te vergelijken met die van 20 jaar geleden, maar veel regelgeving stamt nog wel uit die tijd. Met de nieuwe Energiewet maken we een enorme moderniseringsslag en zorgen we dat regelgeving de energietransitie ondersteunt, in plaats van deze in de weg zit.”

De energiewet zal als vervanging dienen van de Gaswet en de Elektriciteitswet die stammen uit 1998. In deze nieuwe wet zijn ook afspraken uit het Klimaatakkoord meegenomen. De Energiewet moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen. Naar verwachting zal de wet begin volgend jaar ingaan.