Lithium-ion batterijen halen recordprijs

28.11.2023 Anne Agterbos

Lithium-ion batterijen halen recordprijs

In het afgelopen jaar zijn de prijzen van lithium-ion batterijen met 14 procent gedaald, blijkt uit onderzoek van BloombergNEF (BNEF), daarmee ligt de prijs momenteel op 139 dollar per kilowattuur. Deze prijsdaling werd aangewakkerd doordat de batterijprijzen de dalende grondstofprijzen nauw volgen.

In 2022 bereikten lithiumprijzen hun hoogtepunt, maar sindsdien zijn de prijzen flink afgenomen. De vraag naar batterijen voor elektrische auto’s en energieopslag groeit daarmee nog steeds met 53 procent per jaar. Deze cijfers vertegenwoordigen een gemiddelde over meerdere batterijtoepassingen, waaronder verschillende soorten elektrische voertuigen, bussen en stationaire opslagprojecten.

Op regionaal niveau liggen de Chinese prijzen het laagst met 126 dollar per kilowattuur, batterijpakketten in de Verenigde Staten en Europa zijn respectievelijk 11 en 20 procent duurder. Dit laat zien dat de markt voor batterijen in China in verder ontwikkeld is, door lagere productiekosten en grotere volumes. Daarnaast was er in China meer prijsconcurrentie tussen verschillende fabrikanten.

Het BNEF verwacht dat deze prijsdaling  zal blijven voortzetten in 2024 omdat de prijs voor belangrijke batterijmaterialen zoals lithium, nikkel en kobalt naar verwachting ook zal dalen. Daarnaast kan innovatie en productieoptimalisatie ook bijdragen aan een prijsdaling voor batterijen in het volgende jaar. Echter kan het plaatsen van productie in Europa en de Verenigde Staten ook zorgen voor opwaartse prijsdruk door hogere energieprijzen en arbeidskosten.