Netcongestie ‘oplosbaar’ door aanbrengen flexibiliteit volgens onafhankelijk advies
28.11.2024 Gijs de Koning
Gerard Schouw, onafhankelijk aanjager van congestiemanagement, heeft op verzoek van de minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, een advies opgesteld over hoe netcongestie het beste kan worden aangepakt. Schouw wijst in het advies Slim met Stroom vooral op het aanbrengen van meer flexibiltiet op het net om zo “de file te vermijden”. Naast de het verminderen van netcongestie heeft Schouw ook gekeken naar het aanpakken van de wachtrijen voor aansluitingen, het aanpakken van energiehubs en het ontwikkelen van positieve financiële prikkels.
Het belangrijkste advies van het rapport is dat het noodzakelijk is om meer flexibiliteit aan te brengen op het net, omdat het bouwen aan het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet er op korte termijn geen oplossing gaat bieden aan de groeiende vraag. Het aanbrengen van flexibiliteit kan volgens Schouw worden gedaan door:
- De uitbreiding van energiehubs optimalisatie van de belasting van het net
- Gerichte plaatsing van opslagcapaciteit in het systeem
- Het sluiten van meer congestiedeals met sectoren
- Meer kennis en het opschalen van de bestaande oplossingen
- Het uniformeren van de werkwijze van netbeheerders voor klanten
- Het onderzoeken van de huidige marktwerking
Om het hoofd te bieden aan de steeds langer wordende wachtrijen voor een nieuwe of zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet stelt Schouw dat de netbeheerders al goed bezig zijn door de wachtrijen op te schonen. Wel adviseert hij om hiernaast ook de aanpak te gaan uniformeren zodat het inzichtelijker wordt voor ondernemers wanneer zij hun aansluiting kunnen verwachten. Hiermee wordt voorkomen dat de ondernemers hun oplossing gaan zoeken in het buitenland.
Daarnaast kunnen de netbeheerders volgens Schouw congestie-neutrale aanvragen voorrang geven, dubbeltellingen door meerdere aanvragen van één ondernemer voorkomen en prioritering optimaliseren.
Voor energiehubs adviseert schouw een uniform template voor het transporteren van energie tussen de deelnemende partijen te ontwikkelen en een modelcontract te maken voor het uitwisselen van de energie tussen de deelnemers onderling.
Ook stelt Schouw dat: “Om meer flexibel vermogen uit de markt te halen is het noodzakelijk om financiële prikkels en instrumenten beter af te stellen. Dit is nog niet overal het geval. De markt voor flexibiliteit functioneert daarom nog niet adequaat.” En stelt hierbij voor om contractvormen te ontwikkelen “die aantrekkelijker zijn voor netondersteuning en die bijdragen aan de stabiliteit en efficiëntie van het net.”
Hermans reageert op LinkedIn: “Het sluit goed aan bij maatregelen waar we al mee bezig zijn, zoals het versnellen van de uitbreiding van het stroomnet, beter gebruik van bestaande ruimte en het stimuleren van flexibel gebruik van ons stroomnet.”