TenneT gaat miljarden meer investeren in Europese energietransitie
17.03.2022 Jan de Wit
Na vorig jaar al een recordbedrag van 4 miljard euro te investeren in de uitbreiding en het onderhoud van het net, wil TenneT daar richting 2025 nog een schepje bovenop doen. Dat stelt de netbeheerder in zijn jaarverslag. De investeringen worden verhoogd naar een minimum van 6 miljard euro vanaf 2025.
Om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen en de wens om de energietransitie te versnellen ten koste van Russische energie zijn er “fundamentele veranderingen” in het elektriciteitssysteem nodig, ziet TenneT.
Uiteindelijk wil de netbeheerder naar een fossielvrij energiesysteem (het Target Grid) in 2045. Hiervoor verhoogt het bedrijf het jaarlijkse investeringsniveau naar minimaal 6 miljard euro vanaf 2025.
TenneT zegt daarom ook zeer blij te zijn met de 4,25 miljard euro die Nederland al heeft toegezegd voor de bedrijfsactiviteiten in Nederland. Met het Duitse ministerie van Financiën is TenneT de opties nog aan het onderzoeken, maar stelt het “alle vertrouwen” te hebben in een goede afloop.
"Dit decennium vraagt om recordinvesteringen in de energietransitie in Duitsland, Nederland en de rest van Europa. Het is de enige manier om onze ambitieuze doelen te bereiken en om aan de tijdschema’s voor klimaatneutraliteit te voldoen", aldus CFO Arina Freitag.
TenneT wil een centrale rol spelen in het realiseren van de klimaatambities, maar pleit daarbij voor meer nationale investeringen in onder andere duurzame energie, flexibele vraag en aanbod van elektriciteit en andere innovaties, zoals in de wet- en regelgeving en digitalisering.
Meer systeemdenken voor minder netcongestie
Met zijn extra investeringen wil TenneT zich inzetten om de congestieproblemen op het Nederlandse net en de beperkingen te verminderen voor nieuwe klanten die momenteel aansluiting zoeken op het elektriciteitsnet. Daarbij wijst de netbeheerder erop dat het zijn netbeschikbaarheid van 99,99999 procent wist te handhaven in 2021.
“Terwijl we in hoog tempo werken aan de aanleg en het onderhoud van ons net voor een fossielvrije toekomst, groeit ook de vraag naar netcapaciteit in het hier en nu snel. Lineaire groei alleen kan deze vraag niet oplossen, dus kijken we naar vele manieren om slimmer gebruik te maken van ons bestaande netwerk en investeren we veel tijd en moeite in het zogenoemde systeemdenken”, aldus Manon van Beek, CEO van TenneT.
"Dit laatste omvat holistische oplossingen en systemische planning voor het hele energiesysteem en is een echte sprong voorwaarts voor de energietransitie. TenneT richt zich op snellere projectoplevering, proactieve planning en innovatieve oplossingen."
Dit wil de netbeheerder doen door aan de ene kant meer in te zetten op slimme oplossingen om zo de flexibiliteit van het net beter te benutten. Bijvoorbeeld door de reservecapaciteit (de vluchtstrook) van het hoogspanningsnet meer te benutten. Aan de andere kant is het werven van technisch talent een prioriteit.
“TenneT wil haar personeelsbestand verder laten groeien en ziet investeringen in technologieonderwijs als noodzakelijk om de aanhoudende schaarste op dit gebied aan te pakken. Door nauw samen te werken met mbo- en hbo-instellingen trekt TenneT jongeren aan voor de energie-infrastructuursector en leidt ze ervoor op.”