Twee Nederlandse teams op ereschavot bij Bridgestone Solar Challenge

02.11.2023 Simone Tresoor

Twee Nederlandse teams op ereschavot bij Bridgestone Solar Challenge
©Solar Team Twente fotograaf Cas van Laar

Hoewel de eerste plek uiteraard was waar beide teams voor gingen, mogen Solar Team Twente en Brunel Solar Team trots zijn op hun plek op het ereschavot. Het team van TU Twente en Saxion Hogeschool is als tweede geëindigd en het team van TU Delft werd derde in de World Solar Challenge in Australië.

Na een zinderende finale, in de 3.000 kilometer lange race door de Australische outback naar de finish in Adelaide, eindigden de Tukkers met twintig minuten achterstand achter het winnende team uit het Belgische Leuven. Team Brunel uit Leiden kwam als derde binnen en het derde Nederlandse team, van de universiteit van Groningen, eindigde op plek zes.

Inhaalrace
Nadat het Twentse team zondag als elfde mocht starten, begon het aan een heuse inhaalrace. Tijdens de eerste racedag haalde het al acht teams in en ook tijdens de dagen die daarop volgden liep het in op de koploper uit Leuven. Toch lukte het de Tukkers uiteindelijk niet grip te krijgen op het Belgische solarteam.

© Solar Team Twente fotograaf Cas van Laar

Solar Team Twente deed samen met de Nederlandse solarteams van de universiteiten van Groningen en Delft mee aan de World Solar Challenge. Nadat Delft en Groningen zich respectievelijk als derde en vierde kwalificeerde ging het team uit Twente beide teams zonder enige moeite voorbij. Het team uit Delft eindigde uiteindelijk twee uur achter Twente op de derde plaats.

Met 40 kilometer afstand achter de Belgen tijdens de laatste nachtstop, wist Solar Team Twente dat het alles moest geven gedurende de laatste 250 kilometer tot de finish. Het team vertrok donderdag ochtend dan ook op hoge snelheid, maar kon de druk op de Belgen door het drukke verkeer en wegwerkzaamheden onderweg, niet zo hoog opvoeren als gehoopt. Zodoende werd het Twentse studententeam op 20 minuten achter de Belgen tweede.

Tegenslagen
In de dagen voorafgaand aan de race had het team aardig wat tegenslagen te verwerken. Het begon met een termietenplaag in hun materialen waardoor ze ter plekke nieuwe tenten moesten aanschaffen. Vervolgens maakte een bosbrand een abrupt einde aan een van de kostbare testdagen en als klap op de vuurpijl liep de auto, de Red X, schade op.

Een langdurige reparatie bracht het team in tijdsnood. Het ongeluk met de RED X veroorzaakte een beschadiging aan de aeroshell, de aerodynamische buitenkant, van de auto. Door de schade moest de buitenkant plaatselijk opnieuw opgebouwd en gelakt worden. Mede door de droogtijd van het koolstofvezel-composietmateriaal en de lak stond de auto een week in de werkplaats wat kostbare testtijd kostte.

Lees hier: Tegenslag voor solar team Twente in Australië