U-bocht op COP28, akkoord over energietransitie
13.12.2023 Jan de Wit
Hoewel er in de slottekst van de Klimaatconferentie van Dubai (COP28) nog altijd geen sprake is van de afbouw of uitfasering van fossiele energie, wordt er nu wel gesproken over een overgang naar hernieuwbare energie en een klimaatneutraliteit in 2050. Dat betekent dat er voor het eerst internationale consensus is over de energietransitie. Een enorme verandering ten opzichte van de conceptversie waarin niks concreets werd afgesproken.
COP28 zou eigenlijk tot en met dinsdag 12 december duren en het zou de bedoeling zijn geweest om de slottekst unaniem op die ochtend te presenteren. Tegen dinsdagochtend lag er alleen nog maar een conceptversie waarin alle keuzes over fossiele brandstoffen, het tijdpad en het einddoel vrijblijvend waren.
Daarnaast leek het Arabische blok onder leiding van Saoedi-Arabië voor iedere aanscherping van internationaal klimaatbeleid te gaan liggen. Zo zei Prins Abdulaziz bin Salman, de minister van Energie van Saoedi-Arabië, tegenover Bloomberg dat zijn land een overeenkomst die opriep tot de afbouw of uitfasering van fossiele energie absoluut niet zou steunen. Ook ging het Arabische blok, met de uitzondering van gastland de Verenigde Arabische Emiraten, niet akkoord met een verdrievoudiging van hernieuwbare energie in 2030.
Opmerkelijk genoeg is er een dag later een enorme ommezwaai bereikt. In de slottekst wordt wel degelijk gesproken over een overgang van fossiele energie naar hernieuwbare energie, een versnelling van de inspanningen in dit kritieke decennium door een verdrievoudiging van hernieuwbare energie in 2030 en een verdubbeling van de energie-efficiëntie in 2030, een versnelde afbouw van het gebruik van kolen, een grotere inspanning om CO2 af te vangen en op te slaan en uiteindelijk een klimaatneutrale wereld in 2050.
Tegen alle verwachtingen in is COP28 daarmee een historische klimaatconferentie geworden. Voor het eerst is er internationale consensus over de energietransitie richting een klimaatneutrale wereld in 2050.