Finse startup upcyclet oude Tesla batterijen voor industriële toepassing

18.04.2024 Anne Agterbos

Finse startup upcyclet oude Tesla batterijen voor industriële toepassing

Door energieopslag te combineren met slimme software en financieringsopties lijkt Cactos de gouden drieluik in handen te hebben. Cactos, vernoemd naar de batterij van de natuur, de cactus die water opslaat wanneer het beschikbaar is, biedt eerste- en tweedehands batterijen aan voor commerciële en industriële partijen. Solar365 sprak John Graham, medeoprichter van Cactos, over hun missie.

Het hart van de operatie ligt in het Finse Helsinki, waar Cactos is opgericht. Daarnaast ligt in Muhos de fabriek waar hardware wordt geproduceerd om vervolgens te exporteren naar bijvoorbeeld Nederland. Hier worden de batterijen toegepast in onder andere de transportsector, logistiekbedrijven, horecabedrijven of bejaardentehuizen.

Oude Tesla batterijen
Cactos biedt twee lithium-ion batterijtypen aan: de tweedehands NMC-batterij en de eerstehands lithiumijzerfosfaatbatterij. De NMC-batterijen worden gemaakt van oude Tesla-batterijen die worden gecombineerd in één unit van 100 kilowattuur.

“Qua gebruik werken beide batterijen nagenoeg hetzelfde maar de eerstehands batterij is kostenefficiënter. Dat tweedehands batterijen duurder zijn heeft een tegen-intuïtieve aard. Maar door marktkrachten zoals nieuwe productiecapaciteit en subsidies en lage grondstofprijzen ligt de prijs van eerstehands batterijen momenteel lager. Het verschilt per klant wat de behoefte en beweegreden zijn om voor een bepaalde batterij te kiezen.”

Graham verwacht dat de prijzen voor beide batterijtypen zullen convergeren richting de toekomst. “Nieuwe batterijcellen zijn al competitief qua prijs. De prijs van tweedehands batterijen moet zakken om in lijn te zijn met de prijs van eerstehands batterijen. Grondstoffen voor batterijen zijn erg waardevol en kunnen goed worden gerecycled. Daarnaast zullen er steeds meer tweedehands batterijen beschikbaar zijn wanneer er steeds meer accu’s uit EV’s hun volledige levensduur hebben bereikt.” Door deze marktontwikkelingen denkt Graham dat er in de toekomst meer tweedehands batterijen op de markt zullen komen.

Slim energiesysteem
De batterij van Cactos wordt achter de meter geplaatst, waar de software zorgt voor het optimaliseren van het gebruik van de opslagunits. De energie wordt opgeslagen om te gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Op momenten dat er een plaatselijke piek op het elektriciteitsnet plaatsvindt wordt juist de opgeslagen elektriciteit gebruikt, zodat het net niet verder belast wordt.

Ondertussen zorgt Cactos Spine, het cloud-gebaseerde besturingsplatform, ervoor dat de batterij oplaadt tijdens goedkope uren en ontlaadt wanneer de elektriciteit het hardst nodig is, daarmee kan de piekvraag worden verlaagt. Met behulp van machine learning worden historische gegevens en huidige data gemonitord, daarmee kan de batterij voorspellingen doen voor ontwikkelingen in de toekomst.

Verzekeringspolis
Daarnaast moeten de systemen van Cactos een oplossing bieden tegen de prijs volatiliteit op de energiemarkt. “De oplossing biedt een manier om de blootstelling aan fluctuerende prijzen in de elektriciteitsmarkt in te dammen. Door het optimaliseren van het laden en ontladen van de batterij kan er geld worden verdient op de energiemarkt”, aldus Graham.

De Cactos batterijen kunnen enkel worden geleaset, gedurende tien jaar wordt de batterij onderhouden en geupdate. Na de leaseperiode is de investeerder eigenaar van de batterij. Tijdens de leaseperiode kan de klant kiezen tussen verschillende huuropties, dit biedt verschillende mogelijkheden voor het delen van risico's en voordelen tussen de partijen.

De volgende stap
Ondertussen is Cactos druk bezig met het rondkrijgen van de hun kapitaaldoel van 70 miljoen euro vertelt Graham: “We hebben ruim 26 miljoen euro aan eigen vermogen opgehaald in Cactos Fund Finland. We zijn van plan de fondsen met 35 miljoen euro aan eigen vermogen en 35 miljoen euro aan schulden, te gebruiken om onze portfolio van batterij-energieopslagsystemen de komende tweeënhalf jaar aanzienlijk uit te breiden.”

Met deze investeringen wil het bedrijf internationaal uitbreiden en een nieuw product op de markt brengen. Deze zomer lanceert Cactos de Booster, een grotere single unit batterij die geschikt is voor bedrijven met een grotere stroomvraag. “Deze uitbreiding sluit aan bij onze inzet om de energietransitie te ondersteunen, te investeren in infrastructuur en tegemoet te komen aan de vraag naar netwerkdiensten en flexibiliteit”, aldus Graham.