Vlaanderen installeert in 2023 voor het eerst een gigawatt aan zonne-energie

16.01.2024 Anne Agterbos

Vlaanderen installeert in 2023 voor het eerst een gigawatt aan zonne-energie
© Durasun

In 2023 is er in Vlaanderen een recordvermogen van meer dan 1.047 megawatt aan zonnepanelen bijgekomen, laat Zuhal Demir, minister van justitie en handhaving, omgeving, energie en toerisme, weten. Het geïnstalleerde zonnestroom vermogen in Vlaanderen komt door de groei van 20 procent in 2023 uit op een totaal van 6 gigawatt.

Dit voorlopige cijfer wijst uit dat zonnestroom nog altijd de grootste bron van groene stroom is in de Belgische provincie. In 2022 werd er in Vlaanderen 663 megawatt extra vermogen geïnstalleerd, dit is in 2023 bijna verdubbeld.

Oorzaak
Demir legt uit waarom zonnestroom verder heeft kunnen uitbreiden: “We zien dat veel Vlamingen na de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis een paneeltje hebben bijgestoken. Zij kozen in onzekere tijden voor een extra bron van energievoorziening op hun dak. Zo’n investering drukt de kosten in hun elektriciteitsfactuur en de vraag op de markt. Al blijft hernieuwbare energie maar een kant van het verhaal: in goede energiemix vult hernieuwbaar en nucleair elkaar aan.”

De groei is ook duidelijk te zien in het aantal grote installaties. De cijfers laten zien dat één derde van de nieuw geïnstalleerde panelen onderdeel was van een grote installatie (in 2022 was dit aandeel nog een vijfde).

Van deze grote installaties is twee derde geplaatst zonder overheidssteun, volgens Demir wijst dat erop dat grote installaties voldoende rendabel zijn zonder steun van de overheid. “De keuze om de subsidiëring van zowel particuliere als bedrijfsinstallaties stop te zetten was dan ook de juiste keuze”, aldus Demir.

De keerzijde
De grote toename van het aantal zonnepanelen in Vlaanderen heeft echter ook een keerzijde. Demir verwacht dat de toename in het aantal installaties komende maanden voor extra omvormer storingen zal zorgen. Netbeheerder Fluvius is daarom vorige zomer op de hoogte gesteld, om problemen voor te zijn. Volgens Demir is het nu aan Fluvius om klachten snel te behandelen en de nodige werken uit te voeren. “Men moet vermijden dat burgers hun problemen onopgelost zien en ontgoocheld achterblijven.”

België
In België groeit het aandeel hernieuwbare bronnen in de elektriciteitsmix. In 2023 bestond de elektriciteitsmix voor 9,5 procent uit zonne-energie. Kernenergie heeft met 43,1 procent nog altijd het grootste aandeel in de Belgische elektriciteitsmix.


Ook op het gebied van energieopslag maakt België stappen. GIGA Storage gaat in het komende jaar beginnen met de bouw van het grootste energieopslagproject van Europa. Het project, genaamd Green Turtle, zal goed zijn voor een vermogen van 600 megawatt en heeft een opslagcapacitieit van 2.400 megawattuur.